Logga in

Glömt ditt lösenord?

Prenumerant men saknar inlogg? Skapa ett här

Vi är glada över att du vill läsa en av våra artiklar!

Som prenumerant på Holone kan du söka bland alla Holone´s publicerade artiklar inom ett stort antal områden och läsa alla utgivna nummer. Teckna en prenumeration nu så kan du logga in när du vill på holone.se.

Läs mer här om vad som ingår i prenumerationen.

Inte prenumerant? Bli det nu och få tillgång!

Bli prenumerant

 

Beställ Holone och få full tillgång till:

  • Arkivet: Läs alla utgivna nummer av Holóne i din surfplatta, mobil eller dator
  • Kunskapsbanken: innehåller alla artiklar som publicerats i Holóne under åren.
  • Holone Salonger: Kort efter utgivningen av varje nummer arrangerar vi Holone Salong för våra prenumeranter.

"Med stor behållning har jag läst Holones första nyhetsbrev. Jag imponeras och gläds åt det tematiska innehållet, kvaliteten på det utvalda vetenskapliga arbetena och de lättillgängliga texterna"

- Mikael Johansson
Professor i psykologi, inriktning kognitiv neurovetenskap
Lunds Universitet

"Idag finns det kunskap om hur hjärnan fungerar som vi inom näringslivet inte får missa. Med Holone blir jag tryggt uppdaterad och får dessutom hjälp med att omsätta kunskapen i vardagen."

- Ann Askenberger
Managing Partner
FranklinCovey Radical Change Sweden AB

"Äntligen finns den senaste hjärnforskningen tillgänglig i lättfattlig form och med hög kvalité genom Holones försorg. Marie Ryd, som står bakom, är en skicklig vetenskapsjournalist."

- Ola Schenström
Med dr, specialistläkare inom allmänmedicin
Grundare av Mindfulnesscenter AB

Holónes bakgrund och utveckling

Holóne startades av Marie Ryd våren 2011 och kom ut med sitt första nummer i september samma år. Bakgrunden till Holónes uppstart var att det runt millennieskiftet hände något viktigt inom grundforskningen. Plötsligt hade man fått en teknik som kunde avbilda hjärnan mitt i en tanke!

Tekniken var revolutionerande och gav inte bara sjukvården och beteendevetenskapen turbofart utan ny tvärvetenskaplig forskning började spira. Hjärnan har blivit gemensam nämnare för vitt skilda områden. Med prefixet ”neuro”- framför så har du namnet på de nya forskningsfälten: neuroekonomi, neuromarknadsföring, neuroledarskap, neuropsykologi m.fl. Gemensamt för denna forskning är att den handlar om vad det är att vara människa i samspel med omvärlden. Holóne är det första svenska forum som metodiskt granskar och rapporterar om högkvalitativ forskning från dessa områden.

Om namnet Holone

Holóne (hålå´n) kommer från grekiskans holos, som betyder ”helhet” (finns i engelskans whole) och ändelsen on, som betecknar ”del av” (ex prot-on, neutr-on).

Begreppet holon myntades av Arthur Koestler i boken ”The Ghost in the Machine” (1967). Koestler menade att verkligheten kunde förklaras i holoner – varje företeelse kan ses som en liten del av verkligheten men samtidigt innehåller den allt det gamla.

framsida-2011-nr 1

År 2016 firar Holóne sitt femårsjubileum. Mycket har hänt sedan starten. Redaktionen har utökats till fem starka medarbetare och antalet prenumeranter ökar stadigt. Baserat på innehållet i Holóne erbjuder vi även inspirerande föreläsningar och workshops om hur kunskapen kan implementeras i organisationer. Förra året lanserade vi vårt nya koncept Holóne Salong där vi tillsammans med våra prenumeranter träffas och tillsammans utvecklar innehållet i Holónes senaste nummer och skapar livskonst.

Holóne utvecklas ständigt, precis som våra hjärnor gör. Vår vision är att skapa en värld i harmoni. Följ med på resan!

Att detta nyhetsforum fick namnet Holóne anspelar dels på att en forskningsstudie är en liten del av all vår kunskap men att den samtidigt famnar all befintlig sådan. Holóne betonar även det holistiska perspektivet på den filosofiska frågan: Vad är en människa?

neuron

Holónes redaktion

Marie

Marie Ryd

Chefredaktör

marie.ryd@holone.se

Vetenskapsjournalist och Dr i medicinsk vetenskap. Bakgrund som tandläkare, forskare inom bakteriologi /immunologi och vetenskaps-journalist och ledarskaps-utvecklingskonsult. Flitigt anlitad föreläsare och instruktör i mindfulness.

Sofie

Sofie Lundmark

Skribent & prenumeration

redaktionen@holone.se

Socialantropolog inriktad mot mänskliga rättigheter och personlighetspsykologi. Har ni några frågor är det med stor sannolikhet mig ni pratar med.

Sanna

Sanna Ryd

Skribent 

sanna.ryd@holone.se

Beteendevetare (inriktning psykologi) med en master i strategisk kommunikation. Yoga- och mindfulness-instruktör.

 

Madeleine

Madelene Frick

Produktionsredaktör

madeleine@madeleinefrick.com

Art Director och grafisk designer bosatt i Sydney med familjen.

vicorredigerad

Victor Vickman

Illustratör

victor.vickman@gmail.com

Frilansande animatör och illustratör med en bakgrund på Hyper Island.

Om Marie Ryd

marie-

I sin roll som vetenskapsjournalist är Marie en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare om hur den nya kunskapen om hjärnan kan förädlas i organisationer och människors vardag. Samtidigt som hon i sin roll som konsult i Missing Links Consultants AB, arbetar med tjänster som utvecklar organisationer inifrån och ut, från individers självledarskap till organisationskultur och ledarskap.

Marie Ryd är doktor i medicinsk vetenskap, vetenskapsjournalist, senior partner och konsult. Hon har ett förflutet som forskare på Karolinska Institutet och disputerade 1992 inom molekylärbiologi, mikrobiologi och immunologi.

I sin roll som grundare av den vetenskapliga forskningsinformationstjänsten Holone följer Marie och hennes redaktion hjärnforskningens framsteg inom neurokognition varje dag.

Boka Marie Ryd som föreläsare

Vetenskapligt råd

Holones vetenskapliga råd består av etablerade och välrenommerade forskare inom stress, neurovetenskap, psykologi, parapsykologi och biofysik.

De kvalitetssäkrar innehållet i Holóne och vi vänder oss till dem för frågor och tips på innehåll.

Lars_Nyberg

Lars Nyberg

Professor i psykologi och neurovetenskap vid Umeå Universitet

walter

Walter Osika

Professor och föreståndare CSS, Karolinska Universitetet.

mikael_johansson-

Mikael Johansson

Professor i psykologi, inriktning kognitiv neurovetenskap, vid Lunds Universitet

hans

Hans Liljenström

Professor i biofysik vid Sveriges Lantbruksuniversitet

s200_etzel.cardena

Etzel Cardeña

Professor i psykologi vid Lunds Universitet

Holones Mission

Holones uppdrag är att, på ett enkelt sätt, föra ut och integrera den senaste kunskapen om hjärnan och hur vi människor fungerar. Vårt forum vill bidra till att göra modern hjärnforskning till livskonst. Kunskapen om hur hjärnan fungerar är viktig för varje människa som vill utvecklas såväl privat som i arbetet. För organisationer, icke minst, vars beståndsdelar är människor, är detta ovärderlig kunskap.

Vi följer ständigt den neuro- och beteendevetenskapliga forskningsfronten och förmedlar guldkornen i form av en tryckt tidskrift fyra gånger per år, Holone Salong där vi fördjupar oss i innehållet och en digital kunskapsbank presenterar alla artiklar baserat på ämne. På vår facebooksida bjuder vi in dig att delta i diskussionen. Holone håller dig uppdaterad.

Holone vill spegla den nya kunskapen om människans hjärna och beteende i ett holistiskt tvärvetenskapligt perspektiv.

Våra värderingar är: harmoni, glädje, nyfikenhet, hållbara miljöer och tillit. 

Holones Vision

"Människor i harmoni"

En människa i harmoni är en människa som lever och tänker hållbart, som ständigt utvecklas, som har friska relationer, som är en tillgång på arbetsplatsen, som kan fatta klara beslut och hantera förändringar, som är kreativ och prestigelös. Människor i harmoni bygger en värld i harmoni.